Despre Proiect

#APA > Despre Proiect

Prin ediția din 2020 a programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow, alături de Kaufland România, cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral ne-am propus ca, sub umbrela “Stop deșeurilor din ape”, să mobilizăm comunitățile să se implice în prevenirea și combaterea poluării cu deșeuri a apelor din România și să aducem acest subiect pe agenda publică.

Am lansat campania de conștientizare împotriva poluării cu deșeuri a apelor din România “Față în față cu deșeurile din ape”. Prin această campanie suntem puși față în față cu deșeurile care pun în pericol viețile animalelor acvatice. Prin această campanie am vrut să facem o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor, privite în oglindă. Atunci când ne privim în oglindă vedem cea mai bună versiune a noastră, dar dacă un animal marin s-ar putea oglindi în apă ar vedea bucăți din deșeuri, care rezistă mult timp după terminarea vieții acestuia.

Campania lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow, alături de Kaufland România, cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral constă în 11 materiale vizuale, primele 10 ilustrând o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor, privite în oglindă. Ultimul afiș are în centrul său omul, oglindit în suma deșeurilor prezentate în primele 10 materiale. Astfel, putem conștientiza faptul că odată ajunse în natură, deșeurile nu dispar, ci rămân în fluvii, mări și oceane până la 500 de ani după dispariția animalelor și a omului.

Acest demers vine în continuarea acțiunii lansate acum două săptămâni, când a fost amplasată prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant pe plajele din România, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România (doi delfini, un sturion și o țestoasă).

Pentru 2020, pe lângă aceste acțiuni care cuprind ample campanii de conștientizare atât în mediul online, cât și în localitățile riverane ale principalelor cursuri de apă, vom realiza analize de apă per locație pentru Marea Neagră, Dunăre și râurile din România, inclusiv a tipurilor de poluanți și obținerea unor informații bio-chimice despre poluarea acestora, vom desfășura acțiuni ample de ecologizare pe malurile și pe luciul apelor, iar prin elemente inovatoare vom colecta și revalorifica deșeurile din ape. De asemenea, vom acționa pentru ca România să adopte noi măsuri pentru a preveni și combate poluarea cu plastic a apelor din România.

Campania “Acţionăm pentru Ape! – A.P.A.” se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019, 7 evenimente de curăţare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.

Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic – Strategia internațională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include și Kaufland România.